Rijschool Bert van Doornmalen is een van de weinige rijscholen in de omgeving van Ammerzoden die is aangesloten bij de BOVAG .


Waarom kiezen voor een BOVAG rijschool? Het biedt jou voordelen!
  • Bevoegdheidspas in de auto aanwezig.
  • Aan het begin van je opleiding stellen we een BOVAG-lesovereenkomst op.
  • Daarin staan alle afspraken vast.
  • Dat alles doen we aan de hand van de voorwaarden van BOVAG.
  • Met de leskaart worden alle vorderingen bijgehouden 
Geen leerling is hetzelfde en daarom kies ik voor individuele begeleiding.

Iedere leerling is anders en daarom geef ik iedere leerling individueel les. Je word niet door een andere leerling opgehaald die je dan weer naar huis moet rijden. Bij mijn rijschool is iedere les afgestemd op jou niveau, want daar leer je het meeste van.

Ben je bijvoorbeeld onzeker of heb je misschien last van faalangst. Ook dan zal je de voordelen zien van individuele begeleiding zonder dat dit ook maar iets extra kost.

Kortom met een BOVAG rijschool kies JIJ zonder extra kosten voor zekerheid! Je investeert in een rijbewijs voor heel je leven!
Kosten
Een rijbewijs is een hele investering en dan wil je wel zekerheid hebben.

Mijn autorijschool is aangesloten bij de BOVAG en dat biedt jou een aantal zekerheden!
Zo zijn alle instructeurs, die lid zijn van BOVAG, volgens de laatste eisen opgeleid.
Ik werk met instructiekaarten waarop ik de vorderingen bijhoudt. Gemaakte afspraken worden vastgelegd in de “BOVAG rijschool overeenkomst”
 
 

Waarop moet je letten bij het rijexamen - 7 tips van de CBR-examinator


Tijdens de lessen rijd je op een viercilinder Honda CBF600. Deze motor valt in de ‘zware’ categorie en is uitgerust met ABS. De lessen worden individueel gegeven.
De eerste lessen zit ik achterop, net zolang als nodig is. Als je zelf de motor beheerst, rijdt ik erachter met motor of auto en verloopt de communicatie via een portofoon en een oortje.
Jongere leerlingen, vanaf 21 tot 24 jaar (tot 21 jaar moet men op een 'lichte' motor rijden), kunnen gewoon op de CBF600 lessen en examen doen. Je krijgt dan een “code 80” rijbewijs
Waarmee je twee jaar of tot je 24e jaar met een middelzware motor moet rijden.
Daarna kun je je rijbewijs laten omzetten in een “zwaar” motorrijbewijs, zonder opnieuw examen te hoeven doen.

Motorkleding en/of helm kan van de rijschool gebruikt worden. Zeker weten dat we jouw maat hebben? Kom dan eerst even passen. Je eigen helm of kleding gebruiken mag uiteraard ook.
Voor het rijexamen zijn schoenen, die de enkels bedekken, of motorlaarzen, verplicht.
Voor de rijlessen heb je óf een theoriecertificaat A, óf een rijbewijs B nodig. Dit moet je bij je dragen tijdens de rijlessen.
LET OP: Het motorexamen bestaat uit twee examens. Een voor de bijzondere verrichtingen (examen voertuigbeheersing, AVB) en een voor het rijden (examen verkeersdeelneming, AVD).


PRIJZEN:

  • Per 60 minuten: € 47
  • Per 90 minuten: € 70
  • Examen voertuigbeheersing: € 155
  • Examen verkeersdeelneming: € 235

LET OP: DIT IS NIET WAT VAN EEN MOTOR-LEERLING VERWACHT WORDTNeem ook eens een kijkje bij Van Doorn Motoren .

Bromfietsrijles neem je natuurlijk bij Rijschool van Doornmalen


Ben je (bijna) 16 jaar? Start dan alvast met het het leren van de theorie voor het brommer theorie certificaat. Je kunt pas beginnen met praktijklessen als je je theorie examen hebt gehaald. Dan kun je ,als je 16 jaar bent, meteen starten met met de rijlessen.

Wist je dat maar liefst 60% de eerste keer zakt voor zijn of haar brommer theorie examen?
Weet je dat een theorie examen € 37,00 per keer kost?

Ervaring leert dat een theoriecursus volgen de kans op slagen maar liefst meer dan 80% is, dus voorkom veel geld aan herexamens en volg een theoriecursus bij Bert van Doornmalen.
Als je automaat bromfiets lest mag je gewoon een schakelbromfiets rijden!Prijzen

Bromfiets totale cursusprijs 
(Inclusief examen):                 € 340,00

De cursus bestaat uit 2 maal 2 uren rijles
en 1 uur rijles                          € 175,00
met aansluitend examen.
en terugreis                                  30,00            
Examengeld voor het CBR     € 127,00                             
Administratiekosten                 € 8,00


Losse rijles per uur € 35,-
Er wordt altijd 2 uren gelest!

Theorieboeken (inclusief oefenexamens via internet)

Theoriecursus via de website van de rijschool:

De gemaakte vragen worden door de rijschool
gecontroleerd en eventueel via mail of app bijgestuurd.

 
 
 


Vanaf 25 februari'22 zijn mondkapjes alleen verplicht bij tussentijdse toetsen en rij examens.
Bij het lessen bepalen instructeur en leerling samen of er een mondkapje gedragen zal worden.  Rijlessen en examens behoren sinds de laatste lockdown tot de essentiele beroepen en kunnen dus gewoon doorgaan

    


 Geldigheidsdatum theorie examens verlengd

  Resultaten van theorie-examens voor consumenten en beroepschauffeurs (code 95) waarvan de geldigheid verloopt tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021 blijven geldig tot 1 oktober 2021.

 

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W bekendgemaakt in brief aan de Tweede Kamer. Voor houders van een rijbewijs dat na 1 december 2020 verloopt, komt mogelijk een nationale coulanceregeling. Door de lockdown is het niet meer mogelijk om examen te doen bij het CBR. Om te voorkomen dat eerder behaalde theorie-examens van consumenten en beroepschauffeurs (code 95) straks niet meer geldig zijn, verlengt minister Van Nieuwenhuizen de geldigheid hiervan. Examens die tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021 hun geldigheid zouden verliezen, blijven nu tot 1 oktober 2021 geldig. Dit wordt nog formeel in regelgeving opgenomen. Deze maatregel komt neer op een verlenging van de reeds bestaande coulanceregeling, die geldt voor theorie-examens waarvan de geldigheid tussen 1 oktober en december 2020 zou verlopen. Deze examenresultaten blijven geldig tot 1 april 2021. Nationale coulanceregeling Voor consumenten en beroepschauffeurs die hun rijbewijs moeten verlengen, maar niet aan de eisen hiervoor kunnen voldoen zoals een rijtest of medische keuring wordt de bestaande coulanceregeling mogelijk ook verlengd. Op grond van Europese regelgeving koos Van Nieuwenhuizen er eerder dit jaar voor om rijbewijzen die verliepen in de periode van 1 februari tot 30 november, te verlengen met negen maanden. Voor de periode vanaf 1 december 2020 ontbreekt echter nog zo’n Europese coulanceregeling. Hoewel hier binnen de EU wel naar wordt gekeken, vindt Van Nieuwenhuizen een nationale coulanceregeling voor de tussentijd wenselijk. Hierover is ze in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.      

 

Motor instructeur en beginnend motorleerling  mogen weer samen op de motor!

Bij de eerste rijlessen op de motor is het voor de veiligheid belangrijk dat de instructeur achter op de motor zit ivm de aanwijzingen geven en het balanceren van de vaak rond de 200kg zware motoren. Zo gauw de kandidaat dan in staat is om veilig, alleen,  op de motor te rijden, kan de instructeur met auto of motor achter de leerling aan rijden en contact houden dmv een portofoon. Tot nu toe was dat door de corona maatregelen verboden. Maar gelukkig is die maatregel terug gedraaid. 

Bij mijn rijschool kan de leerling gebruik maken van de motorpakken van de rijschool. De leerling mag ook een eigen motorpak dragen. Voor een helm en eventueel handschoenen kan de leerling zelf zorgen. Kan hij dat niet dan kunnen de rijschool helmen gebruikt worden, die na elke les worden gedesinfecteerd. Het dragen van een helmmuts heb ik verplicht en kan door mij geleverd worden.

                            Dus er kan weer gelest worden!!    Bert v Doornmalen


1 MEI    MOTOR EN BROMFIETSLESSEN WEER VAN START?
Dat heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan BOVAG laten weten. Wel blijft de 1,5 meter-regel van kracht. Het CBR hervat volgens het ministerie de examens voor deze categorie.


Rij-instructeurs voor motor en bromfiets mogen vanaf morgen weer aan het werk. Zowel minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat als De Jonge van Volksgezondheid zien geen gezondheidsrisico's. Ze steunen het besluit van het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's) dat juridisch uitzocht of motorrij-instructeur een contactberoep is. De raad vindt van niet, omdat instructeurs voldoende afstand houden in hun werk. 'CBR hervat examens'

Het ministerie van I&W laat weten dat het Centraal Bureau Rijexamens (CBR) bezig is met het heropstarten van de examens in deze categorie, meldt NU.nl . Wanneer ze weer van start gaan, is nog niet duidelijk. LBKR schrijft dat dit mogelijk al volgende week gebeurt.

 Voor de bromfiets zullen eerst de theorie examens moeten worden opgestart, aangezien een bromfietser 16 jaar moet zijn en zijn theorie behaald moet hebben om te kunnen lessen. Dat is dus toch nog even afwachten!!

(Voor motorlessen is het ook wat ingewikkelder dan het zo lijkt. De kandidaat zal eigen helm en motorkleding moeten dragen. Normaal kunnen die van de rijschool worden geleend. Ook kan de rij instructeur niet achter op de motor zitten bij de begin lessen en zal het rijden naar een oefen terrein op eigen gelegenheid moeten, zodat de instructeur met zijn motor naar dat terrein kan rijden). 

===============================================================


2 april


Het CBR annuleert tot en met ten minste 28 april alle theorie- en praktijkexamens. Ook rijles geven blijft tot die tijd verboden. Dat is in lijn met het kabinetsbesluit: de coronamaatregelen blijven in ieder geval tot 28 april van kracht.

Alle beroepsexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten, cursussen, examens en nascholingscursussen bij het CBR liggen nog stil tot in ieder geval 28 april. Kandidaten en hun rijscholen die tot en met 28 april een examen of toets hebben geboekt bij het CBR, worden op 1 april geïnformeerd.

Om een run op examens en toetsen na 28 april te voorkomen, blijft het reserveren van die data voorlopig niet mogelijk. Het CBR werkt een plan uit voor de herstart van alle examens en toetsen zodra het kan. Alle geannuleerde examens en toetsen kunnen dan kosteloos worden ingehaald.

Geldigheid theoriecertificaat

Het CBR heeft al nagedacht over hoe het verder gaat wanneer het sein veilig wordt gegeven en lessen en examens weer worden opgestart. Wanneer het theoriecertificaat van een kandidaat bijvoorbeeld is verlopen op het moment dat het uitgestelde rijexamen wordt afgenomen, mag de kandidaat gewoon met dit verlopen certificaat rijexamen doen.

De corona crisis duurt nog even, misschien. Maar ooit zullen we weer verder moeten.

Nu een leuke cadeaubon geven voor auto, motor of bromfiets betekent dat je snel kunt beginnen als het weer mogelijk is!!
Verkrijgbaar in alle prijzen.

23 maart

De rijscholenbranche is gisteravond door de Rijksoverheid toegevoegd aan de lijst van contactberoepen die verplicht moeten stoppen vanwege corona. Omdat het niet helemaal duidelijk is of dit voor álle categorieën geldt, denk aan motorrijlessen, heeft BOVAG contact opgenomen met het ministerie van I&W. Zowel BOVAG als het KNMV hebben hierover vandaag gehad met het ministerie I&W en daar is ons bevestigd dat het verbod voor alle categorieën inclusief motor geldt. Uiterlijk 6 april zal de maatregel voor de overige categorieën worden heroverwogen.


<

Rijbewijs verlengen na uw 75ste? Vul online een Gezondheidsverklaring in

Blijven rijden met een verlopen rijbewijs

Vanaf 1 december mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 31 december 2020. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR.

Tot wanneer kunt u blijven rijden?

U kunt met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot het CBR een besluit neemt. Dit kan uiterlijk één jaar nadat uw rijbewijs verlopen is.

Geldt de regeling ook voor u?

De regeling geldt voor u in de volgende situatie:

U bent 75 op het moment dat uw rijbewijs verloopt.

En: u dient uw Gezondheidsverklaring in voordat uw rijbewijs verloopt. Of, als u uw Gezondheidsverklaring al heeft ingediend, heeft u dat voor de verloopdatum van uw rijbewijs gedaan.

En: uw rijbewijs is minimaal 5 jaar geldig. U kunt dit zien op uw rijbewijs. De begindatum staat op de voorkant van uw rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van uw rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’

Wanneer geldt de regeling niet?

U heeft uw Gezondheidsverklaring ingediend nadat uw rijbewijs verliep.

Of: u heeft van de politie of het CBR bericht gekregen dat u op dit moment niet mag rijden. Bijvoorbeeld omdat ze uw rijbewijs ingevorderd, ingehouden, geschorst of ongeldig verklaard hebben.

Of: u heeft een rijbewijs dat 1 of 3 jaar geldig is. De begindatum staat op de voorkant van uw rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van uw rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’.

Hoe loopt het verder, nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend?

U heeft of krijgt van ons een verwijzing naar een arts of specialist. U moet namelijk voor de verlenging van uw rijbewijs gekeurd worden. Zorg dat u de afspraken maakt zodra u dit bericht krijgt. Als u hier te lang mee wacht, sturen wij u een herinnering. Als u hier niet op reageert, dan stoppen wij de procedure. U mag dan, ook met uw verlopen rijbewijs, niet meer rijden.

Hoe weet ik of ik in de regeling val?

Nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend, ontvangt u bericht van het CBR. Daarin staat of u wel of niet in de regeling valt. En wat de vervolgstappen zijn.

Wat mag wel en wat mag niet met een verlopen rijbewijs?

U kunt uw huidige rijbewijs gewoon blijven gebruiken. Maar er gelden wel extra regels als u rijdt met een verlopen rijbewijs.

U kunt alleen in Nederland rijden, dus niet in het buitenland.

U kunt alleen met uw auto (B), auto met aanhanger (BE), motor (A), tractor (T) en bromfiets (AM) rijden. Dus niet met vrachtwagen of bus (C of D, CE of DE).

Uw verlopen rijbewijs is niet geldig als legitimatiebewijs.

Twijfelt u zelf of u nog wel veilig kunt rijden? Bijvoorbeeld omdat uw gezondheid achteruit is gegaan? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR. Zij helpen u graag verder.

Ongeval of aangehouden?

Bij een ongeval bent u gewoon verzekerd .

De politie kan altijd zien of u mag rijden met uw verlopen rijbewijs. Het staat niet op uw rijbewijs, maar zij kunnen dit controleren in het centraal Rijbewijzenregister van de RDW.

Komt u in aanraking met de politie, omdat u niet veilig rijdt? Bijvoorbeeld vanwege uw medische situatie, of omdat u met alcohol of drugs hebt gereden? Dan meldt de politie dit aan het CBR. Het CBR kan dan besluiten dat u niet meer mag rijden met een verlopen rijbewijs.

         

<

Datum: 16-09-2019

Veranderingen in Theorie examen

 

 

Verkeersinzicht nu een apart onderdeel in het CBR theorie-examen auto

Vanaf 1 november bestaat het auto theorie-examen niet langer uit twee, maar uit drie examenonderdelen:

gevaarherkenning, kennis en inzicht. Net zoals nu, slagen kandidaten alleen voor het theorie-examen als ze voor elk

onderdeel een voldoende halen. Hiermee toetst het CBR nog beter of kandidaten de cruciale onderdelen, zoals

voorrangsregels, beheersen.

Daarnaast krijgen kandidaten vanaf november andere feedback met een vernieuwd uitslagformulier. Daarop staat een

heldere uitleg over alle examenonderwerpen en hoe goed de kandidaat deze beheerst. Hiermee kan de kandidaat zich

beter voorbereiden op de praktijklessen of het herexamen. Kandidaten krijgen na afloop van het examen de fout

beantwoorde vragen niet meer te zien, omdat we hebben gemerkt dat dit kandidaten onvoldoende helpt.

De 25 examenonderwerpen zijn vanaf 1 november gecategoriseerd in negen onderwerpen. De inhoud van het examen

blijft hetzelfde, net als het totale aantal examenvragen.

Met deze aanpassingen willen we kandidaten nog beter voorbereid de weg op laten gaan zodat ze verantwoord aan het

verkeer kunnen deelnemen en veilig thuiskomen. Deze wijzigingen in het auto theorie-examen worden breed gedragen

door de branche en uitgevers.

 

 

Wat verandert er precies vanaf 1 november?

Het autotheorie-examen krijgt drie examenonderdelen, namelijk; gevaarherkenning, kennis en inzicht. Voor de twee

onderdelen kennis en inzicht geldt het volgende:

Kennis: 12 vragen, waarvan er 10 goed beantwoord moeten zijn

Inzicht: 28 vragen, waarvan er 25 goed beantwoord moeten zijn

Het onderdeel gevaarherkenning wijzigt niet en blijft uit 25 vragen bestaan waarvan er ten minste 13 goed beantwoord

moeten zijn.

Het uitslagformulier passen we aan. Op dit formulier leggen we uit hoe goed de kandidaat elk examenonderwerp

beheerst. Hiermee kan de kandidaat zich, eventueel samen met zijn opleider, goed voorbereiden op praktijklessen en

een eventueel herexamen. Aan het einde van het examen krijgt de kandidaat de fout beantwoorde vragen niet meer te

zien. In plaats daarvan focussen we op de examenonderwerpen en hoe de kandidaat deze beheerst.

De examenonderwerpen hebben we anders verwoord. De huidige 25 onderwerpen zijn geherformuleerd en

samengevoegd tot in totaal negen examenonderwerpen.


Snorfietsen naar de rijbaan.

Veel wilde berichten, maar nog geen enkel besluit!

maandag 18 december 2017 | Miranda Schenkhuizen

BOVAG meldt vandaag dat er in de Tweede Kamer nog geen enkel besluit genomen is over het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan. Dit in tegenstelling tot wat veel media melden. De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur heeft een vervolgoverleg aangevraagd over de kwestie. Politieke partijen krijgen nog de gelegenheid om moties en amendementen indienen. Ook de Raad van State zal zich nog over de maatregel buigen.

Tijdens het debat op donderdag 14 december werd wel duidelijk dat de VVD en het CDA ervoor zijn om in Amsterdam te gaan experimenteren met verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan. Kamerlid Dijkstra van de VVD gaf daarbij aan dat, wat hem betreft, dit experiment voor de duur van een jaar alleen in Amsterdam mag worden uitgevoerd en niet in andere gemeenten.

Wilde berichten in de media

Volgens minister Van Nieuwenhuizen kan de maatregel echter niet alleen voor Amsterdam worden ingesteld, maar zouden alle geïnteresseerde gemeenten zich moeten kunnen aanmelden conform de regels. “Vrijwel alle media brengen deze ontwikkelingen alsof in heel Nederland binnenkort geen snorfietsen meer op het fietspad zijn toegestaan, maar niets is dus minder waar.” stelt de BOVAG op de website.

Onverstandig en levensgevaarlijk
“Het is nu wachten op het volgende overleg in de Kamer hierover en welke wijzigingen er nog eventueel zullen worden toegepast op het voorgenomen besluit van de minister. Vervolgens kan pas na een positief signaal van de Raad van State een en ander daadwerkelijk in gang worden gezet.” BOVAG blijft in elk geval benadrukken dat verplaatsing van snorfietsen naar de rijbaan waar een maximumsnelheid van 50km/u geldt, onverstandig en zelfs levensgevaarlijk is.

==========================================

BOVAG rijscholen presteren beter!


Van alle rijscholen in Nederland realiseert slechts vier op de tien een slagingspercentage van meer dan 50 procent voor het eerste examen rijbewijs B (personenauto). Onder rijscholen die lid zijn van BOVAG is dat bijna zes op de tien, zo blijkt uit het onderzoek Rijscholen in Cijfers 2016 van BOVAG, waarin CBR-examengegevens zij geanalyseerd.

40 procent van de 5.961 onderzochte rijscholen die geen lid van BOVAG zijn realiseren een slagingspercentage van meer dan 50 procent voor de eerste examens voor het rijbewijs B. Van de 609 onderzochte BOVAG-rijscholen weet 57 procent meer dan de helft van hun leerlingen de eerste keer te laten slagen. Het gemiddelde slagingspercentage van alle examenkandidaten in Nederland schommelt rond de 50 procent.

(Bron Rij-instructie )Hieronder vind je een aantal filmpjes van het CBR over de verschillende examens.


Rijlespakket1e Les 1 1/2 uur Gratis


23 lessen van 90 minuten (indeling vrij)
1.550,00
Tussentijdse toets
  122,50
Dienstverlening rondom toets (inclusief heen en terugreis)
 70,00
Rij examen
  122,50
Dienstverlening rondom rij examen 70,00Administratiekosten

Totaal bedrag


   10,00

 1945,00 
 
    

Betaling in 1,2 of 4 termijnen   
 
     
Extra lessen € 46,00 voor 60 minuten.

Prijzen Theorie

Theorie online cursus auto / motor
55,00
Theorie online cursus bromfiets
50,00
Hierbij kan ik de gemaakte vragen nakijken en eventueel "bijsturen" waar nodig

Theorieboeken (papier en/of digitaal)
45,00
Internet credits (examens) vanaf
25,00
Cd rom
25,00Contactgegevens

auto/motor/bromfietsrijschool  Bert van Doornmalen
Boonkamp 40
5324 EX Ammerzoden      
  

Mobiel :    06-48394170   
Telefoon:   073-5992892   
      
 Email : ghs.van.doornmalen@freeler.nl 

  BTW ID: NL001192440B96
   
   KvK : 11021077
 


Bankrekeningnr: NL92RABO 0326038000  
 


LET OP: DIT IS NIET WAT VAN EEN MOTOR-LEERLING VERWACHT WORDTTheorie examens aangepast om trucje te voorkomen!

Roy van Aalst, Tweede Kamerlid namens de PVV, kaartte het bestaan van trucjesopleiders binnen de rijschoolbranche dinsdag aan tijdens een overleg in de Tweede Kamer. “Hoe is het mogelijk dat er nog steeds gesjoemeld wordt met theorie-examens?”, aldus Van Aalst. “Ik zie nog steeds de websites waar geleerd wordt hoe de videoband van het CBR werkt in plaats van theorie over de verkeersregels. Is de minister het met me eens dat er nog steeds onvoldoende maatregelen zijn genomen en dat mensen nog steeds een trucje kunnen leren om te slagen?”

De minister was afgelopen maandag nog bij het CBR in Schelluinen vanwege de invoering van 2toDrive. Daar heeft ze met eigen ogen gezien hoe het theorie-examen is verbeterd, vertelt ze: “Het CBR heeft daar de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd en het lijkt ook dat dit effect sorteert. Ik denk dat ze op de goede weg zijn om dit vrijwel onmogelijk te maken”, aldus de minister. “Ik heb gezien hoe die theorie-examens eruit zien. Het is niet een videoband die je even kunt bekijken. Het gaat om een ongelooflijke hoeveelheid vragen. Als die advertenties worden aangeboden, dan gaat het om mensen voor de gek houden.”

Van Aalst nam geen genoegen met dit antwoord. “Ik ken toch echt de voorbeelden van mensen die 125 euro betaald hebben voor een opleiding met 100 procent slagingsgarantie. Dit zijn mensen die in eerste instantie drie keer gezakt zijn voor hun examen en met dit trucje in een keer zijn geslaagd. Het verbaast mij dat de minister hier niet van op de hoogte is.”

De minister verwijst naar het onderzoek dat is gedaan naar de voorspelbaarheid van het examen. “Wetenschappers zeggen dat het examen bijna niet te kraken is”, antwoordt de minister. “Als u voorbeelden heeft, kunnen we best nog eens kijken wat dit dan behelst, maar ik denk dat het een grote oplichterij is.”

Het theorie-examen kwam in het begin van 2016 zwaar onder vuur te liggen toen bleek dat malafide opleiders kandidaten door het examen heen wisten te slepen door hen trucjes aan te leren. Er zaten bepaalde verbanden in de vragenbank waardoor bijvoorbeeld alle vragen met het woord ‘invloed’ erin met ‘ja’ konden worden beantwoord.

Het onderzoeksinstituut RCEC onderzocht ongewenste voorspelbaarheden in het examen. Het CBR heeft daarop vragen aangepast, nieuwe vragen toegevoegd en nieuwe vraagvormen en afbeeldingen geïntroduceerd. Vorige week publiceerde het CBR de uitkomst van het vervolgonderzoek. Er zijn ‘enkele’ voorspelbaarheden gevonden, maar die zijn niet ongewenst, of nauwelijks bruikbaar als ezelsbruggetje. Het CBR laat het examen met regelmaat onderzoeken.

Toch blijven de turbo-opleiders bestaan. Er zijn meerdere aanbieders, verspreid over het hele land. In één ochtend wordt de examenstof erin gestampt bij de cursisten, waarna ze diezelfde middag nog hun theorie-examen afleggen.

Op deze pagina staan de zes filmpjes met tips en tricks

[Vervolginhoud]
[Vervolginhoud]
Contactgegevens

Rijschool Bert van Doornmalen
Boonkamp 40
5324 EX Ammerzoden

Telefoon : 073-5992892
Mobiel : 06-48394170

Privacyverklaring
Handige linken

CBR
Rijschoolregister
BOVAG